Hej!

Då var det dags att summera år 2019 som också markerar slutet på decenniet och början på ett nytt.

De hårda talen…

FV+ upp 18% vilket är ca hälften av Ap7 (”soffan”) eller för all del också ungefär hälften av ett världsindex aktier (som domineras av USA, precis som Ap7). Kronförsvagningen har verkligen eldat på avkastningen i SEK. Det har hur som alltså inte lönat sig i år att börja köra med livrem och hänglsen för att försöka parera en analkande sättning i aktier.

FV+ har haft nedan fonder under året för att skapa dessa 18 procent (”kassa” är förstås ingen fond utan bara en Morningstar teknisk grej i deras portföljhantering jag klistrat in ifrån):

Av dessa har det blivit reavinster i alla UTOM Tundra-fonderna. Tror jag skall undvika Tundra….Jag har gjort 15 stycken fondbyten under 2019.

Det är sällan man är lite ”putt” med +18% men med facit i hand en smula irriterande förstås att man inte varit offensivare. Nåväl, min strategi är att undvika minus och genom ”contrarian”-filosofi som främsta ledstjärna – skapa avkastning.

Ser man på hela decenniet så är det svårt att slå en kraftig ”bullmarknad” med dylik strategi.

Lägger man linjalen på de gånga 10 åren som ganska väl utmärks just av en urstark period efter Lehmann – ständigt uppumpad av centralbanker som gjort pengar närmast gratis – så ser jag att jag haft 11,7% årligen jfr Ap7s 14,3%. (En liknande verksamhet som FV har f ö 11,9% samma period).

10 års snittet ”per år” enligt Morningstar för PPM fonder är +8,7%. Bästa enskilda fond – håll i hatten – hela 21,9% (Länsförsäkringar Fastighetsfond). Vad enkelt det är i backspegeln! Men så fanns det ca 800 fonder att botanisera bland. Men stort grattis till den/de som valde just fastighetsfonden för 10 år sedan och checkade ut i 10 år.. 🙂

Så då är det väl bara att kasta aktiv förvaltning i papperskorgen då, kanske någon tänker? Hold your horses….

JUST denna period har det uppenbarligen varit bättre att sitta still i soffan men det går utmärkt lägga linjalen på annat sätt och då ser det annorlunda ut. DET jag ser är att min typ av förvaltning är väldigt gångbar när det INTE bara tuggar på uppåt utan det blåser till och är mindre muntert.

Ovan bild visar USAs breda S&P 500 vs resten av världen sam EM-marknader de senaste 10 åren. Minns att Ap7 domineras av stora USA-bolag.

Vad tror vi om framtiden? Det spelar ju ingen roll vad som varit för din eller min framtida avkastning – dessa år kommer aldrig igen – varför man oavsett bör ha någon slags ”bild” av vad som kommer på sin egna radar.

Jag känner minst två tydliga tankar för hur jag ser tiden an. Dels kommer det sannolikt bli svårare än 2010-2019 att skapa säg tvåsiffriga årsavkastningar (lång sikt har aktier i stort gett ca 7%, räntor lägre), dels bör det bli mer volatilt.

At the end of the day hänger aktiekurser ihop med företagens utveckling och vinster. Räntorna kan knappast gå lägre varför det inte går räkna hem högre kurser allt annat lika (”expandera multiplar”) m h a lägre ”pris på pengar”. Det kommer helt klart finnas marknader, sektorer, länder …som kommer gå BRA även 2020- men det blir rimligen svårare pricka dessa jämfört med nu när nästan allt gått upp.

Mer volatilt. Härligt! För om SANT så är det potentiellt goda nyheter. ”Volla” skapar överdrivna rörelser som skapar köptillfällen för en ”contrarian” i mycket större omfattning än i en stabil marknad.

Empiriskt är det i dylika tider jag skapat den avkastning som senaste 15 åren gjort dryga 10 000 kr av 1 000 kr versus soffans dito dryga 500 kr (i procent/år ca 17% vs 12%, se vilken skillnad dessa 5 procentenheter gör över tid..!):

Det är m a o i mer röriga tider jag lyckats skapa den meravkastning som är själva existensberättigandet för att knåpa aktivt på egen hand i fondutbudet.

Detta sagt, statistiken från myndigheten visar samtidigt – tämligen konsekvent över tid de tittat på detta – att medianen av aktiva sparare underpresterar soffan. !

Till syvende och sist kommer statistikerna hitta de PPM-pensionärer med lägst OCH HÖGST utbetalningar i gruppen aktiva sparare, inte bland soffliggarna. Detta betyder inte att soffan på något sätt är dålig – nej nej – den är sannolikt en av världens bästa enskilda fonder.

Jag är dock beredd att ta mina chanser på att skapa säg 3-4 procentenheter mer per år än soffan sett över hela sparperioden. Lyckas detta blir det många tusenlappar mer i månatlig pension. Testa att räkna med ditt egna saldo och antaganden om framtiden på https://www.fondveckan.se/rakna/

Vill ni investera likt jag gör bör ni läsa mina tankar kring placeringar och i stort gilla. För om inte så kommer ni troligen bli oroliga vid minsta ”tecken” på att filosofin inte fungerar – och det gör sig inte som ”contrarian” där lite hårdare magar ofta krävs. 😉

En annan viktig aspekt är att jag – och NI – bör se sparandet i PPM som del av totala sparandet. Många har olika former av tjänstepension och en del har dito privata sparanden (inkl bostaden). Ibland markerar jag en smula i FV+ i samband med resonemang kring fondbyten att jag gör si eller så – I PPM – samtidigt som jag kanske ”parerar risker” i mina Tjps. PPM erbjuder väldigt prisvärda fonder (höga rabatter på avgifterna) varför mer perifera fonder gärna bör väljas där och inte på de vanliga sparplattformar som tenderar ta dryga avgifter.

Nu går vi in i 2020 med ånyo en ganska defensiv hållning. I alla fall om ni kopierat mina byten senast. By the way, jag har lagt till en ”knapp” på min webb där ni kan logga in och se det senaste fondbytet. Sidan kräver inloggning och jag kommer byta det senast inför nästa byte (distribuerar lösenordet löpande i varje FV+). Nu initialt får alla det senaste bytet till allmän beskådan (är förstås det som kom i FV+ nyligen):

(Ange sedan MPP för att logga in.)

Okej, vänner. Stort tack för året som gått och så hoppas jag att ni följer med på resan in i nästa decennium där förhoppningsvis Fondveckan hjälper till att lägga grunden för en vettig pension.

God fortsättning!

/Henrik